Wpisy z tagiem: orzechy

piątek, 17 listopada 2017

Po dłuższej nieobecności wracam z Meduzą. Jabłkowo - orzechowy placek zwieńczony został kremem budyniowym i soczystym ananasem, zatopionym w galaretce. Kompozycja przyznam, niczego sobie na długie jesienne wieczory ;) Polecam.

Źródło: 183 nowe przepisy siostry Anastazji

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 2 szk. mąki pszennej
  • 6 dużych jabłek
  • 1 1/2 szk. cukru
  • 4 jajka
  • 1 szk. siekanych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać 1 szk. cukru. Białka ubić, małymi porcjami dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka wraz z sokiem, który się wytworzy, a następnie mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszać, piec około 45 minut w temp. 170°C.

Składniki kremu:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 1 puszka ananasów w plastrach

Na soku z ananasów ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać przestudzony budyń.

Dodatkowo:

  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • wydrylowane wiśnie

Galaretki rozpuścić w 3 szk. gorącej wody, ostudzić.

Przełożenie: ciasto - krem - ananasy w plastrach - wiśnie - tężejąca galaretka

Udanych wypieków :)

wtorek, 21 marca 2017

Mandarynka, to połączenie delikatnego biszkoptu z orzeźwiającą masą jabłkową, wyrazistym kremem orzechowym, a wszystko to zwieńczone zostało soczystymi mandarynkami zatopionymi w galaretce. Połączenie dosyć ciekawe, podobno pyszne ;) Przepis pochodzący ze zbioru ciast s. Anastazji podaję z moimi zmianami, polecam!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szk. cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wym. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Przełożyć masę, piec około 25 minut w temp. 170-180°C. Ostudzić, zdjąć wierzchnią skórkę.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 op. galaretki pomarańczowej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć na patelni. Na końcu dodać galaretki (proszek), dokładnie wymieszać. Ostudzić i ułożyć na biszkopcie.

Masa orzechowa:

  • 1 szk. słodkiego mleka
  • 1/2 szk. cukru
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 25 dag masła

Dodatkowo:

  • 1/2 kg mandarynek
  • 2 op. galaretki pomarańczowej - rozpuścić w 3 szk. wody

Mleko i cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać i przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodać przestudzone orzechy. Masę ułożyć na masie jabłkowej, wyrównać.

Na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek, zalać tężejącą galaretką.

Udanych wypieków! ;)

środa, 23 marca 2016

Przedstawiam kolejną propozycję ze zbioru ciast siostry Anastazji. Ciasto trochę czasochłonne, ale warte efektu końcowego. Wszystkie warstwy świetnie ze sobą współgrają, a i wyglądają niebanalnie. Ciasto z każdym dniem zyskuje na wartości, można je śmiało zrobić na kilka dni przed uroczystością, czy świętami. Polecam gorąco, a Odwiedzającym mój blog życzę zdrowych, rodzinnych i słodkich Świąt Wielkiej Nocy. Pozdrawiam Was serdecznie :)

Przepis podaję z moimi zmianami.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki tortowej
  • 1/4 szk. mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ze sobą połączyć. Przełożyć do przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm i piec w temp. 160°C przez około 20 minut. Ostudzić. Można zdjąć wierzchnią skórkę, by polewa lepiej się trzymała.

Ciasto kruche:

  • 3 szk. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szk. kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag orzechów mielonych
  • słoiczek powideł śliwkowych

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części i włożyć do lodówki na godzinę. Jedną część rozwałkować na wielkość formy o wym. 22 x 28cm i upiec  w temp. 200°C. Trzy pozostałe części rozwałkować na długość formy, posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć rolady. Piec na złoty kolor w temp. 200°C przez 20-30 minut.

Krem budyniowy:

  • 2 szk. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g margaryny Kasia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki o dowolnym smaku - rozpuścić w 3 szk. gorącej wody
  • polewa czekoladowa

Na upieczony cienki placek wyłożyć połowę kremu, ułożyć rolady w niewielkich odstępach, pomiędzy rolady wylać tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć pozostałą część kremu*, przykryć biszkoptem i oblać polewą. Schłodzić.

Wygodniej krem rozsmarować na biszkopcie i dopiero później ułożyć biszkopt kremem do dołu na galaretce.

Udanych wypieków! :)

niedziela, 14 czerwca 2015

Jeśli poznaliście już smak Kory orzechowej  i miło ją wspominacie, to dzisiejsze ciasto również powinno przypaść Wam do gustu. Jest bardzo podobne, zarówno wizualnie, jak i smakowo. Przepis pochodzi z książki '183 nowe przepisy siostry Anastazji". Polecam!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 8 białek
  • 20 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 5 dag kokosu
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami, dodać cukier i żółtka. Orzechy, kokos, rodzynki, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 38 x 23cm i piec w temp. 170°C przez 30-40 minut. Ostudzić.

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier do smaku
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 25 dag masła

Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Ugotować budyń, dodając cukier do smaku, ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Dodatkowo:

  • duża paczka delicji
  • 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 3 szk. wody

Na ciasto wyłożyć połowę kremu, ułożyć delicje, przykryć drugą częścią kremu, wyrównać. Ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.

Udanych wypieków! ;)

poniedziałek, 08 grudnia 2014

Niedawno odkryłam, że połączenie twarogu i orzechów bardzo mi smakuje. Potwierdziło się to również w przypadku tego sernika. Ta idealna kompozycja smaków z powodzeniem może zagościć na świątecznym stole. Polecam bardzo!

Źródło: 100 nowych ciast - przepisy siostry Anastazji (+ moje zmiany)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szk. cukru
  • 2/3 szk. mąki tortowej
  • 1/3 szk. kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka i małymi porcjami cukier. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o wym. 22 x 28 cm (dno wyłożyć pergaminem, natomiast boków niczym nie smarować). Biszkopt piec przez 30-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 50 cm, wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Kulki orzechowe: *

  • 30 dag orzechów włoskich zmielonych
  • 1 1/3 szk. kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki razem wymieszać, na czas przygotowania masy serowej schłodzić w lodówce, a następnie utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego.

* Przepis na kulki podaję w oryginale, jednak z powodzeniem można pomniejszyć składniki o 1/3

Składniki masy serowej:

  • 75 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 125 g masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 8 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • skórka pomarańczowa
  • aromat pomarańczowy

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, twaróg, budyń, proszek do pieczenia, aromat oraz skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą twarogową.

Na przygotowaną formę o wym. 22 x 28 cm wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć kulki orzechowe, przykryć pozostałą częścią masy serowej. Piec w temp. 170°C przez około 60 minut. Ostudzić.

Składniki masy budyniowej:

  • 2 op. budyniu  waniliowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)
  • 1 kostka Kasi

Na mleku z cukrem ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać rum.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietany 30%

Śmietanę doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, odczekać 2 minuty, energicznie wymieszać. Lekko przestudzić.

Przełożenie ciasta:

pierwszy blat biszkoptu - połowa masy budyniowej - sernik - połowa masy budyniowej - drugi blat biszkoptu - polewa czekoladowa

Udanych wypieków ;)

zBLOGowani

sobota, 22 listopada 2014

 

Lista ciast godnych uwagi, a tym samym oczekujących na upieczenie jest długa (i wcale nie maleje ;)). Też tak macie? Ten przepis na owej liście znajdował się zdecydowanie zbyt długo. Sernik w wybornym towarzystwie puszystego kremu czekoladowego i ciasta orzechowego, całość zwieńczona polewą czekoladową, tworzą niezwykłą kompozycję smakową. Myślę, że śmiało może zagościć na świątecznym stole. Bardzo polecam!

Przepis podglądnięty na blogu Moje Pasje, podaję z moimi zmianami.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szk. mąki tortowej
  • 1/2 szk. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk. cukru
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszysty krem. Orzechy, obie mąki, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do utartych żółtek. Całość delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami wraz ze szczyptą soli. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy o wym. 22cm x 28cm i piec około 35 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu przeciąć wzdłuż na dwa blaty.

Składniki masy serowej:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 1 szk. cukru
  • 5 jajek
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Jajka utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, budyń i mąkę, krótko zmiksować. Powstałą masę przelać do formy wyłożonej pergaminem (tej samej, w którym pieczone było ciasto orzechowe). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 min. w temp. 170°C. Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 2 op. budyniu czekoladowego
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru (lub więcej, wedle gustu)
  • kostka margaryny Kasi
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)

Ugotować budyń na mleku i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, małymi porcjami dodając przestudzony budyń. Na koniec wlać rum, wymieszać.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 70 g śmietany 30%

Śmietanę wlać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, odczekać dwie minuty, po czym energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Ostudzić.

Na pierwszy blat ciasta rozsmarować połowę kremu, delikatnie ułożyć upieczony sernik, który przykryć pozostałą częścią kremu i ułożyć drugi blat ciasta. Całość oblać polewą czekoladową. Schłodzić.

Udanych wypieków ;)

poniedziałek, 03 lutego 2014

Zima w pełni, zatęskniłam za sadem pachnącym i mieniącym się czerwonymi jabłkami. Póki co, pozostaje spacer po jabłka do piwnicy i ciasto... ku pokrzepieniu serc. Przepis na ten placek znalazłam TU, trzymałam się przepisu z wyjątkiem kremówki w cieście kruchym. Całość tworzy całkiem niezłą kompozycję smakową i wizualną, wartą zachodu. Pozdrawiam Was ciepło i polecam... :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto kruche:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i wyłożyć na dno przygotowanej formy o wymiarach 38 x 23cm.  Drugą schłodzić.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 - 2kg jabłek
  • 2 galaretki o dowolnym smaku (użyłam cytrynowe)

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić na patelni, aż do odparowania soku. Pod koniec dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową rozsmarować na kruchym cieście.

Ciasto kokosowe:

  • 4 białka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami dodać cukier. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę jabłkową.

Ciasto orzechowe:

  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mielonych orzechów (u mnie laskowe)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej + 1/3 kostka margaryny (rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, przestudzić)

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodać cukier. Dodać żółtka, następnie wsypać orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i rozprowadzić na masie kokosowej.

Na sam wierzch ułożyć drugą część rozwałkowanego ciasta kruchego. Całość piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Po ostudzeniu odwrócić ciasto "do góry nogami" i udekorować polewą.

Udanych wypieków :)

czwartek, 19 grudnia 2013

Inspiracją był przepis "Mak- ser- jabłka- orzechy" ze zbioru "103 ciasta siostry Anastazji". Zmodyfikowałam przepis znacznie, wyszło wyśmienicie. Ciasto jest efektowne, ładnie się kroi, kusi bogactwem smaków. Może odrobinkę pracochłonne, ale warte efektu końcowego. Polecam gorąco na najbliższe Święta i fajniejsze okazje...

Ciasto orzechowe:

  • 1/2 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. zmielonych orzechów
  • 1/2 szk. cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 33 x 23cm. Piec w temp. 180°C przez 30 minut.

Ciasto półkruche:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki śmietany

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Dodać śmietanę, szybko wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na czas wykonania pozostałych czynności.

Masa makowa:

  • 30 dag sparzonego i 3- krotnie zmielonego maku
  • 3 jaja
  • 10 dag cukru
  • aromat migdałowy
  • bakalie (ilość i rodzaj według uznania)

Całe jajka ubić z cukrem oraz aromatem, dodać mak. Na końcu wmieszać bakalie.

Masa serowa:

  • 50 dag półtłustego twarogu, 2- krotnie zmielonego
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat pomarańczowy
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)

Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i aromatem. Dodać twaróg, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wmieszać bakalie. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą.

Formę o wym. 33 x 23 cm wyłożyć pergaminem. Ciasto półkruche rozwałkować i ułożyć na dnie formy. Równomiernie rozłożyć masę makową, a na niej masę serową. Piec w temp. 160-180°C przez około 50 minut. Ostudzić.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić z cukrem do miękkości. Na koniec dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na placek makowo - serowy. Przykryć ciastem orzechowym. Oblać polewą. Schłodzić.

środa, 27 listopada 2013

Z przepisem spotykałam się od dawna i z niewiadomych przyczyn odkładałam go na później. Od wiosny robiłam je już trzy razy, co może być najlepszym dowodem na to, że smakuje zjawiskowo. Idealne połączenie kruchego ciasta, słodko - kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki, aksamitnego kremu budyniowego, chrupiącej słodkiej bezy i orzechów... Skąd taka nazwa? Być może bogactwo smaków tego ciasta odzwierciedla bogaty życiorys owej pani? Nie ma to dla mnie większego znaczenia, a ciasto polecam gorąco.

Źródło: Moje wypieki, podaję z moimi modyfikacjami.

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki pszennej (3 szk. minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szk. cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 6 żółtek

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać margarynę, żółtka, cukier, posiekać. Zagnieść gładkie ciasto w kulę, podzielić na pół.

Składniki bezy:

  • 6 białek
  • 0,5 szk. drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g orzechów włoskich

Formę o wym. 25 x 33cm wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód formy. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej, posypać połową posiekanych orzechów. Piec w temp. 175°C przez około 40 minut. Identycznie upiec drugi placek. Ostudzić.

Składniki masy budyniowej:

  • 2 szk. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami, drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń i aromat. Przełożyć placki i schłodzić przez minimum 3 godziny.

niedziela, 07 kwietnia 2013

Uwielbiam serniki, więc te serowe maleństwa bardzo przypadły mi do gustu. Robi się je bardzo szybko, smakują rewelacyjnie. Polecam bardzo.

Składniki spodu:

  • 110 g. herbatników maślanych
  • 50 g. masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka zmielonych orzechów

Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao, orzechami i roztopionym masłem. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć ciasto, docisnąć.

Masa serowa:

  • 250 g. twarogu półtłustego, zmielonego
  • 200 g. serka waniliowego homogenizowanego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • skórka pomarańczowa

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Jajko utrzeć z cukrem, dodać twaróg, serek, aromat i mąkę. Dokładnie wymieszać, po czym wyłożyć na ciasteczkowy spód. Posypać skórką pomarańczową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Oblać polewą i schłodzić w lodówce.

 
1 , 2
| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne