Wpisy z tagiem: bakalie

poniedziałek, 05 marca 2018

Większość z nas zna smak bloku czekoladowego, dla mnie jest jednym ze smaków dzieciństwa. Do przepisu wróciłam po wielu latach, a smak bloku nie rozczarował mnie ani trochę. Mega słodki (można użyć mniej cukru lub więcej kwaśnych bakalii), łatwy i szybki w przygotowaniu, ponadczasowy. Polecam gorąco!

Źródło: Blok czekoladowy

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 szk. cukru
  • 250 g masła
  • 1/2 szk. wody
  • 2-3 łyżki kakao
  • 400 g pełnego mleka w proszku
  • suche wafle lub herbatniki
  • ulubione bakalie: rodzynki, orzechy, żurawina, suszony ananas, kandyzowane wiśnie, skórka pomarańczowa

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie zdjąć z palnika i wystudzić. Do dużej miski wsypać mleko, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić. Po wyjęciu z formy oblać polewą czekoladową.

wtorek, 30 stycznia 2018

Spośród wielu przepisów na ciasto marchewkowe, mój wybór padł na ten, z Kwestii Smaków. Wybór idealny, ciasto jest niezbyt słodkie, najeżone ulubionymi bakaliami, zdrowe, przełożone aksamitnym kremem. Z kremu możecie zrezygnować, ciasto będzie równie smaczne. Przepis podaję z moimi zmianami, polecam! :)

------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynków
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Jajka i cukier ubić do podwojenia objętości. Cieniutkim strumieniem dolać olej i aromat. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i delikatnie wymieszać.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do formy o wym. 21 x 21cm wyłożonej pergaminem. Piec przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Składniki kremu:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywny krem, dodać serek, przestudzoną czekoladę oraz żelatynę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Przykryć drugim blatem i schłodzić.

Udanych wypieków :)

środa, 22 lutego 2017

Ostatnio obiecałam powiedzieć Wam, co zrobić z "niepotrzebnym" biszkoptem. Proponuję bajaderki, o niebo lepsze, aniżeli te sklepowe. Po pierwsze dlatego, że wiemy co jemy, po drugie dlatego, że możemy dowolnie modyfikować przepis, w zależności od tego, jakie dodatki lubimy najbardziej. Jedyną wadą jest to, że ciężko poprzestać na jednej bajaderce... Przepis znalazłam na stronie  Poezja Smaku. Podaję z moimi zmianami i polecam!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • ok. 1/2 kg biszkoptu lub resztek ciast (bez masy i owoców) np. muffinek, babek piaskowych, ciast drożdżowych
  • bakalie: rodzynki namoczone w rumie, kawałki orzechów, suszone morele, skórka pomarańczowa
  • 150-200 g ulubionego dżemu np. z czarnej porzeczki
  • kilka kawałków dowolnej czekolady
  • kilka pokruszonych herbatników
  • kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szk. cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka nutelli
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe, kakao

Ciasto pokruszyć - można zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mleko, masło, cukier i kakao zagotować w rondelku do połączenia składników. Przestudzić, dodać do ciasta. Dodać dżem, nutellę, aromat i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać np. starte na pył herbatniki, jeśli masa jest za gęsta można dodać więcej dżemu lub nutelli. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w wiórkach kokosowych lub  kakao. Schłodzić przez klika godzin.

Smacznego!

niedziela, 14 czerwca 2015

Jeśli poznaliście już smak Kory orzechowej  i miło ją wspominacie, to dzisiejsze ciasto również powinno przypaść Wam do gustu. Jest bardzo podobne, zarówno wizualnie, jak i smakowo. Przepis pochodzi z książki '183 nowe przepisy siostry Anastazji". Polecam!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

  • 8 białek
  • 20 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 5 dag kokosu
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami, dodać cukier i żółtka. Orzechy, kokos, rodzynki, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy o wym. 38 x 23cm i piec w temp. 170°C przez 30-40 minut. Ostudzić.

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier do smaku
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 25 dag masła

Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Ugotować budyń, dodając cukier do smaku, ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Dodatkowo:

  • duża paczka delicji
  • 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 3 szk. wody

Na ciasto wyłożyć połowę kremu, ułożyć delicje, przykryć drugą częścią kremu, wyrównać. Ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.

Udanych wypieków! ;)

niedziela, 10 maja 2015

Kolejny udany wypiek ze strony Moje Wypieki oraz mój trzeci i ostatni wypiek wielkanocny. Sernik ma zwartą konsystencję, jest cudownie bakaliowy, a do tego bardzo smaczny i bezproblemowy. U mnie występuje na spodzie z herbatników, ale można je pominąć. Polecam dla miłośników polskich smaków.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4-5 jaj
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie (po ok. 100g skórki pomarańczowej i rodzynek)

Dodatkowo: herbatniki, polewa czekoladowa

Masło utrzeć na puszystą masę, kolejno dodawać cukier, żółtka, aromat, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, twaróg i bakalie. Pianę z białek ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.

Formę o wym. 22 x 28cm wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Ułożyć herbatniki i przełożyć na nie masę serową. Piec 60-70 minut w temp. 175°C. Wystudzić, oblać polewą czekoladową.

Udanych wypieków! :)

sobota, 04 kwietnia 2015

Zupełnym przypadkiem udało mi się odkryć przepis na keks, jak dla mnie, idealny. Bogactwo bakalii, otoczone aromatycznym ciastem. Szybkie i proste w przygotowaniu, śmiało może zastąpić świąteczną babkę.

Dzieląc się z Wami przepisem, chciałabym życzyć zdrowych, ciepłych i słodkich Świąt Wielkiej Nocy. Wesołych Świąt!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 500 g mąki + 1 łyżka do oprószenia bakalii
  • 500 g bakalii (rodzynki, żurawina, morele, śliwki, owoce kandyzowane)
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szk. mleka
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Dodatkowo: lukier

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, mleko, aromaty, nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodać do masy jajecznej.

Większe bakalie pokroić, wszystkie oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Całość przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 9 x 37cm. Piec w temp 170°C przez 65-70 minut. Po lekkim przestudzeniu oblać lukrem.

Udanych wypieków!

czwartek, 01 stycznia 2015

Cudowny sernik, wilgotny, a zarazem delikatny i kremowy. Na taki sernik miałam ochotę od dawna. W oryginale występuje bez spodu oraz bez polewy. Mój sernik wzbogaciłam o spód z herbatników oraz o polewę czekoladową, gdyż takie połączenie zwyczajnie lubię. Polecam gorąco!

Źródło: Świąteczny sernik wykwintny

Choć nie mam czarnego cylindra, chciałabym Wam z niego wyczarować na Nowy Rok same kolorowe dni! Szczęśliwego i słodkiego Nowego Roku! :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki (wszystkie powinny być o temp. pokojowej):

  • 1,25 kg twarogu półtłustego, podwójnie zmielonego
  • 450 g drobnego cukru
  • 10 dużych jajek
  • 250 g masła
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3/4 szk. ulubionych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)

Dodatkowo: polewa czekoladowa, herbatniki

Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać twaróg i dalej ucierać.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do masy serowej, krótko zmiksować.

Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, cukier waniliowy, zmiksować.

W osobnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka. Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.

Formę o wym. 23 x 38cm wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, ułożyć herbatniki. Przelać masę serową i wyrównać. Piec w temp. 170°C około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu oblać polewą. Przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków :)

sobota, 19 kwietnia 2014

Mak i ser to połączenie idealne pod każdym względem. Smakowym, wizualnym, jak i takim, kiedy nie możemy zdecydować się co upiec ;) Jak dla mnie genialny, idealnie słodki, boski. Przepis znalazłam tu, zmodyfikowałam według moich potrzeb.

Z okazji Świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim goszczącym na moim blogu na te i następne dni zdrówka, uśmiechu, opieki Aniołów i wszelkiej pomyślności. Wesołych i słodkich Świąt! :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:

  • 1 1/2 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 żółtko

Składniki ciasta zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie, rozwałkować na dno przygotowanej formy o wym. 22 x 28cm. Podpiec w temp. 190°C przez 15-20 minut.

Masa makowa:

  • 30 dag maku, sparzonego i dwukrotnie zmielonego
  • 1 szk. cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • aromat migdałowy
  • około 1 szk. bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie)

Jajka utrzeć z cukrem i aromatem. Dodać mak, bułkę, na końcu wmieszać bakalie. Masę równomiernie rozłożyć na podpieczonym spodzie.

Masa serowa:

  • 3/4 kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego
  • 3/4 szk. cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • aromat pomarańczowy
  • skórka pomarańczowa

Dodatkowo: polewa kakaowa

Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i aromatem. Małymi porcjami dodawać twaróg, mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą masy. Masę serową równomiernie ułożyć na masie makowej. Piec około 60 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu ozdobić polewą kakaową.

Udanych wypieków :)

niedziela, 02 marca 2014

 

Wyjątkowe okazje skłaniają do poszukiwania przepisów na niezwykłe ciasta, które zaskoczą wykwintną kompozycją smakową, ucieszą oko swym wyglądem i zostaną w pamięci na dłużej. Przepis na to ciasto spotykałam w wielu odsłonach, cieszę się, że w końcu postanowiłam je upiec. Bogactwo smaków ucieszy każdego Łasucha, natomiast prostota wykonania każdego piekącego ;) Przepis nieznacznie zmodyfikowany, polecam bardzo! :)

Inspiracja: Kora orzechowa

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki placków bakaliowych:

  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 200 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rodzynki sparzyć i osuszyć. Orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając małymi porcjami cukier i żółtka. Dodać sypkie składniki i rodzynki, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do dwóch identycznych form o wym. 23 x 33cm i upiec w temp. 160°C przez 35 minut (można upiec jeden placek i po ostudzeniu przekroić wzdłuż na dwie części).

Składniki kremu budyniowo - brzoskwiniowego:

  • sok z 1 puszki brzoskwiń
  • 350 g margaryny Kasi
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 1/2 szk. wody
  • 5 żółtek

Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i 3/4 szk. wody. Budynie, mąkę pszenną i żółtka dokładnie rozmieszać w 3/4 szk. wody, wlać na wrzący sok. Gotować na małym ogniu przez kilka chwil do zgęstnienia masy. Ostudzić pod przykryciem. Margarynę utrzeć do białości, dodając małymi porcjami budyń, tak by powstał puszysty krem.

Dodatkowo:

  • ok. 20 szt. delicji o dowolnym smaku (u mnie wiśniowe)
  • 1/4 szk. mocnego naparu kawy naturalnej + 1 łyżka rumu do nasączenia delicji
  • brzoskwinie z puszki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szk. wody

Na pierwszy placek bakaliowy wyłożyć połowę kremu. Ułożyć czekoladą do dołu delicje, nasączone kawą, delikatnie przycisnąć. Rozsmarować resztę kremu i przykryć drugim plackiem bakaliowym. Rozłożyć brzoskwinie pokrojone w kosteczkę, zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce.

Udanych wypieków :)

 

poniedziałek, 06 stycznia 2014

Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto. Jeszcze kiedy było, moja Mama pytała, kiedy upiekę je ponownie ;) Mak fajnie chrupie, ciasto pięknie pachnie, a dodatek ulubionych bakalii, które nie opadają- dodaje mu uroku ;) Nie muszę mówić, że jest to świetna alternatywa dla białek, jakie zostają nam z innych wypieków czy potraw. Można je mrozić i wykorzystać jak nazbieramy potrzebą ilość. Moje ciasto powstało właśnie z zamrożonych "świątecznych" białek.  Polecam bardzo! :)

Inspiracja: Makowe ciasto "szklankowe" z białek

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:

  • 1 szk. białek
  • 1 szk. cukru
  • 1 szk. mąki
  • 1 szk. maku (suchego)
  • 1/2 szk. roztopionego masła (około pół kostki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel ulubionego aromatu (dałam rumowy)
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, owoce kandyzowane)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do białek.  Wsypać mak, wlać przestudzone masło i aromat, na końcu dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy keksowej o wymiarach 9 x 37 cm. Piec około 50 minut w temp. 180-200°C do tzw. suchego patyczka. 

 
1 , 2 , 3
| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
PustaMiska - akcja charytatywna Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne